Maatwerk

Bij Ski Racing Discovery kennen wij geen onderscheid tussen een baanteam of sneeuwteam.  Al onze racers maken onderdeel uit van één team. De filosofie hierachter is niet alleen dat het sociale aspect (plezier en vriendschap) centraal staat binnen Ski Racing Discovery.  Maar ook dat de skiërs die al verder zijn in hun ontwikkeling andere racers kunnen inspireren en zo van elkaar kunnen leren. Echter houden we bij het indelen van onze trainingen wel degelijk rekening met het niveau van ieder kind en het doel dat hij of zij voor ogen heeft. Kiest het kind voor actief beoefenen van de sport of kiest het al bewust voor de weg richting topsport en kwalificeert hij/zij zich voor NOC*NSF Belofte status. Ook zijn wij ons als geen ander bewust dat de ontwikkeling van ieder kind weer anders is, denk aan skivaardigheid, lichaamsbouwwaarden, biologische leeftijd maar ook sociaal emotioneel en daardoor uiteindelijk de behoefte.  Daarom bieden wij, ‘maatwerk’ aan, aan onze ski-racers.

Aspiranten 1

De beslissing is genomen, je kind gaat wedstrijdskiën. Of stapt over van een allround skiteam of van het baanskiën naar Ski Racing Discovery en gaat uitkomen binnen de leeftijdgroep aspiranten 1. Maar wat komt er allemaal op jullie af?

Of zoals een ouder binnen de vereniging eens zei: “ kinderen (en ook ouders) moeten het wedstrijdskiën de tijd geven, wennen aan het intensieve trainingsprogramma, aan nieuwe teamleden en aan het wedstrijd ritme. Beslis niet meteen of je het leuk vind  in een paar maanden, kijk niet naar de resultaten, maar heb gewoon veel plezier voor een jaar, laat het op je afkomen, wil niet teveel en maak dan de beslissing of je het serieus wilt nemen. Anders kan het wel eens tegen je werken”.

Daarom, aan eerstejaars leden, geboorte jaar 2007/2008, die uitkomen in het seizoen 2016/2017 in Aspiranten 1, stellen wij nog geen minimum aan deelname van het aantal sneeuwweken en wedstrijden. We willen vooral dat je een heel jaar lang veel plezier beleefd aan het skiën. Je draai vind binnen het team en zoveel mogelijk technische en fysieke ontwikkeling doormaakt. En dat kan ook prima in Nederland in een sneeuwhal. Wil je toch al, in je eerste seizoen, mee met één (of meerdere) sneeuwweken, dan behoort dat na overleg met de hoofdtrainer natuurlijk tot de mogelijkheden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je ook andere sporten beoefend naast het skiën.

Benjamins

Vanaf het seizoen 2016/2017 is het ook mogelijk voor kinderen, geboren 2009/2010, kennis te maken met het wedstrijdskiën bij Ski Racing Discovery. De kinderen trainen dan één keer in de week op maandag mee. Deelnemen aan Sneeuwweken is nog niet mogelijk voor deze kinderen. Wel zullen wij tijdens sneeuwweken voor het hele team 1 à 2 ochtenden de mogelijkheid aan onze Benjamin-leden bieden om mee te trainen (z.g.n. ‘schnuppern’). En uiteraard kan er ingeschreven worden op wedstrijden die open staan voor de categorie Benjamins. Maar de nadruk ligt op en het aanleren van juiste skitechniek, lekker bezig zijn in de sneeuw en het plezier beleven aan het skiën.

Meer informatie over (beginnen met) wedstrijdskiën kun je vinden in ons handboek.

 Ski-racers met talentstatus NOC*NSF

Talentherkenning is de opstap naar topsport en dan wordt er een bepaald commitment voor de sport van je verwacht. Het ‘talentprogramma’ van Ski Racing discovery biedt op dit moment naast diverse trainingen in Nederland, 16 sneeuwweken aan inclusief een ‘Geländekamp’ en ‘condiweek’. Daarnaast skivaardigheidstesten; begeleide fysieke trainingen (inclusief uitgeschreven programma); fysieke testen; een zomerconditiekamp; informatieavonden voor ouders en mentale begeleiding aan de racers. Met dit ‘talentprogramma’ is Ski Racing Discovery door de Nederlandse skibond gecertificeerd tot een zogeheten talententeam. Dit betekent dat wij  voldoen aan de opgestelde kwaliteitseisen van de NSkiV, om talentvolle wedstrijdskiërs op te leiden met een NOC*NSF Belofte-status. Daarnaast is ons programma zo samengesteld dat het, voor jongere skiërs die zich in de toekomst willen gaan richten op een topsportcarrière en dus de intentie hebben om zich te gaan kwalificeren voor NOC*NSF Belofte-status, voldoende groeipotentie biedt.

Meer weten over ons ‘talentprogramma’ en talentherkenning en -ontwikkeling?  Neem gerust  contact op met ons secretariaat.