Positief coachen

Bij ski Racing Discovery stimuleren we om de jeugdige sporters positief te benaderen. Het coachen moet er opgericht zijn het plezier dat alpine skiën kan brengen zo groot mogelijk te maken en de ontwikkeling van de atleet te ondersteunen.

Positief gedrag

‘Positief Coachen’ is een manier voor trainers in de sport, maar ook voor de ouders van jeugdige atleten om sporters effectief te begeleiden. Het helpt aantoonbaar om te zorgen dat de atleten zich optimaal kunnen ontwikkelen (en dus beter gaan presteren). Onderzoek laat zien dat bovendien het aantal afhakers, een probleem in de sport, afneemt en vrijwilligers eerder bereid zijn om actief te blijven of te worden. En zelfs dat sponsors de vereniging aantrekkelijker vinden om in te investeren. Kortom, het kan voor onze organisatie enorme positieve effecten hebben.

De verspreiding van positief gedrag is dus een taak van ons allemaal en de makkelijkste manier daarvoor is om zelf positief gedrag te vertonen. Wij hebben daarom alvast 5 positief coachen-tips  voor je verzameld.

Help jij ook mee?

Achter de schermen wordt nu nagedacht hoe vanuit de organisatie ‘Positief Coachen’ verder moet worden gebracht.

Dit vraagt inzet, met het bestuur en straks ook de commissies en trainers/coaches en ouders als drijvende kracht. Het zal je niet verbazen dat ook dit weer het werk van vrijwilligers is. Ook voor dit onderwerp zijn wij op zoek naar inzet van ouders (en leden). Mocht je actief, achter de schermen, in willen zetten om Positief Coachen verder onderdeel van onze vereniging te maken, meld je dan aan bij ons secretariaat

Alvast meer weten over het gedachte goed achter positief coachen? Bezoek de website van Positive Coaching Alliance (PCA) www.positivecoach.org. Een Amerikaanse non-profit organisatie die bezig is een beweging tot stand te brengen om de cultuur in de jeugdsport te veranderen. Het doel is om elke jeugdige sporter een positieve ervaring te laten opdoen in de sport. In Nederland is deze stroming vertegenwoordigd door de Stichting Positief Coachen.

5 positief coachen-tips voor ouders

  1. Plezier en leren gaat voor presteren, het winnen! In plaats van “was je de snelste?” en “wat was je tijd?” kun je ook vragen: “was het leuk?” en “hoe ging het?” Zo haal je de nadruk van het winnen af en leer je kinderen dat plezier  en leren van je fouten voorop staat (leerklimaat in plaats van egoklimaat). Stel de ontwikkeling van het kind centraal. Door het plezier krijgt een kind meer zelfvertrouwen en gaat het op zijn of haar niveau beter ontwikkelen.
  2. Moedig aan, maar coach niet mee. Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf ‘onder aan de berg’ coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. Als de trainer/coach er is, maakt die afspraken met de racers en die kunnen anders zijn dan dat wat jij zegt. Daarnaast kan het je kind uit zijn ‘focus’ halen of ervoor zorgen dat hij/zij zijn zelfvertrouwen kwijtraakt. Zeker als dat wat je zegt negatief is… .
  3. Moedig alle kinderen aan, niet alleen die van jezelf! Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Als iedereen die er staat het hele team aanmoedigt, is dat wel zo leuk voor allemaal.
  4. Geef zelf het goede voorbeeld. Houd je mond tegen bijvoorbeeld een poortwachter. Soms moeilijk maar echt een must: bemoei je niet met de wedstrijdjury! Soms zit het mee en soms zit het tegen, dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en zo te leren dat wedstrijdpersoneel zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan.
  5. Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven. Zelf de ‘top’ nooit gehaald en is nu je missie dat je kind het wel haalt? Of wil je dolgraag dat de sporttalenten van je kind tot uiting komen? Allemaal heel logisch en prima zolang je die wensen en ambities voor jezelf houdt. Laat je kind zelf aangeven en de leiding nemen in hoe intensief en hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt plezier aan zijn/haar sport!