Trainen onder zeeniveau om te presteren op de berg

Trainen onder zeeniveau om te presteren op de berg

Almere Kenniscentrum Talent en alpineskiën: een logisch samenwerking

Trainen onder zeeniveau om later te presteren op de berg: het Ski Racing Development team doet dat vanaf juni in Almere vanuit de gedachte dat de ontwikkeling van het atletisch vermogen de sporters later op de skipistes van pas komt. Reden voor het Ski Racing Development team – een alpine talententeam van de skibond (NSkiV) met ook een aantal Flevolandse sporters – om voor een groot deel van hun zomerprogramma gebruik te maken van de innovatieve AKT-trainingsruimtes in het multifunctionele Indoorsportcomplex Olympiakwartier in Almere Poort. De trainingen vinden plaats in samenwerking met het Almere Kenniscentrum Talent en Topsport Flevoland.

Patrick Roël, talentcoach van het Ski Racing Development team: “Bij alpineskiën, een sport waar je bergen voor nodig hebt, denk je misschien niet meteen aan een trainingslocatie onder zeeniveau. Toch is de samenwerking met het AKT een hele logische voor ons. Het AKT werkt veel vanuit het ASM, het Athletic Skills Model”, vertelt Roel verder. “Hierin staat veelzijdig bewegen, aanpassingsvermogen en motorische creativiteit centraal. Dat ‘anders denken’ over bewegen is wat ons zo aanspreekt. Talentontwikkeling binnen het alpineskiën vergt dagelijks van ons ‘anders en vernieuwend denken’, zeker omdat we een kleine niet-focussport in Nederland zijn. Daarnaast is het een sport die maar één constante kent: verandering. Snel bewegen met richtingsveranderingen, de veranderende condities die de ski-racer tegenkomt en waarbij tegelijk moet worden versneld en tevens het lichaam onder controle gehouden moet worden om een zo snel mogelijke run te skiën. Dit alles vraagt fysiek veel van een jonge skiër. Daarom is het voor onze sporters zo belangrijk om zich in de zomer fysiek goed voor te bereiden op de winterperiode. Door de samenwerking met het AKT, waarbij we hun specifieke kennis van het ASM model inzetten en vertalen naar ons programma en daarbij gebruik maken van de AKT-sportruimtes, denken we effectiever en met nog meer plezier te kunnen trainen deze zomer.”

“Ook zien we kansen binnen het AKT om in de toekomst samen te gaan werken met RTC’s van andere sporten en zo onze sporters te laten leren van ‘collegatalenten’ en natuurlijk omgekeerd. Dit geeft niet alleen onze atleten een extra mogelijkheid om zich breder te ontwikkelen, maar zeker ook ons als trainers. Als trainer krijg je op deze manier een kijkje in de keuken van een talentcoach uit een andere sport. Voor een deel kan sport specifiek tot nieuwe inzichten leiden, maar een groot deel van talentontwikkeling is ook generiek. Pubers blijven pubers, of ze nu aan alpineskiën doen of aan triatlon of windsurfen.”

In het pinksterweekend startte het nieuwe seizoen voor het Ski Racing Development team. Ze waren drie dagen lang te gast in Almere. Er werd door de ski-racers niet alleen kennisgemaakt met de AKT-trainingsruimtes: tijdens deze training driedaagse was in het programma ook aandacht voor andere sporten die Almere rijk is. Zo stond een technische mountainbike clinic in het MTB Skillspark op het programma en verzorgde survival run- SSRA een uitdagende training voor de ski-racers. Vanaf 2 juni start de reguliere training in de AKT-ruimtes.

Over het AKT

Het AKT is opgericht door de gemeente Almere met ondersteuning van de provincie Flevoland. Het is een expertisecentrum op het gebied van talentontwikkeling in de sport en werkt daarin samen met de topsport, breedtesport en het bewegingsonderwijs. Het gezamenlijke doel is om kinderen te helpen bij het ontdekken en verder ontwikkelen van hun beweeg- en (top)sporttalenten, ieder op zijn eigen beweegniveau.

NOOT VOOR DE REDACTIE: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ski Racing Development team – Susanne Buter 06-24505697 (secretariaat@srdteam.nl) of met het Almere Kenniscentrum Talent – Martijn Postuma 06-48782864 (mpostuma@almere.nl).