Ontwikkeling en resultaten trainingsweken Ski Racing Discovery

Ontwikkeling en resultaten trainingsweken Ski Racing Discovery

De afgelopen twee Kerst trainingsweken stonden voor de ski-racers van Ski Racing Discovery niet alleen in het teken van een groen Oostenrijk , weinig sneeuw en (heel) veel zon, maar vooral in het teken van top trainingen en condities, samen beter worden, (persoonlijke) ontwikkeling en mooie prestaties. Wij kijken dan ook met trots terug op twee geslaagde trainingsweken en de afsluitende drie wedstrijden, te weten de Jan Keller Cup, Barts Sylverster Cup en de Nationale Kids Cup wedstrijd op Hinterreit, waar prima resultaten door onze skiërs zijn behaald.

Trainingen

Met ook dit keer weer als uitvalsbasis Salzburgerland vonden de trainingen plaatst, ondanks de afwetende sneeuw, op de veelvoud van uitstekende trainings- en wedstrijdpistes rondom Piessendorf.  Middag trainingen, rustdagen en Early Bird trainingen wisselen elkaar veelvuldig af. Evenals techniek, slalom en reuzenslalom trainingen. En dat gold ook voor de trainingslocaties. Zo trainde onze skiërs op Hinterreit (Maria Alm), Pass Thurn Resterhöhe (Kitzbühel)), Neukirchen en waren er ‘Frühfahrt’  training(en) op onder andere de Reiteralm.  En dat die wekker dan om 05.45 af gaat, daar draaien onze ski-racers, trainers en ouders gelukkig hun hand niet voor om. De wil is er om steeds weer een extra stapje te willen zetten. En de ervaring leert dat juist niet de verworven kennis en vaardigheden maar de inzet het verschil maken. Samen(werken), proces gericht trainen, ontwikkeling en plezier daar draaide het de afgelopen twee weken om.

Jan Keller Cup

Ondanks de wat afwetende sneeuwcondities kon gelukkig de vijfde editie van de Jan Keller Cup in Ramsau voor de organisatie van Ski Racing Heemskerk en alle Nederlandse ski-racers doorgang hebben op 27 december. De zwarte piste in Ramsau am Dachstein, de Rittersberg lag er goed bij voor deze leuke avondwedstrijd en door de kunstsneeuw was hij lekker gewenst ijzig. Maar liefst 218 deelnemers stonden aan start, waarvan 23 ski-racers van Ski Racing Discovery. Bij de Aspiranten-heren-1 pakte Mees Clausing van Ski Racing Discovery het goud met een mooi verschil van 2,81sec. en had hij de prijs voor snelste tijd bij aspirant-heren. Finn Blok greep het brons bij de Scholieren-dames-1. En in de categorie Scholieren-dames-2 sloeg Noa Blok, een belofte van de Nederlandse Ski Vereniging, een groot gat en haalde daarmee de hoogste podium plaats en pakte ook meteen de prijs voor snelste tijd bij Scholieren-dames. Janna Spoon ging er in deze laatste categorie net als Milou Blok bij de Junioren-dames er met het brons vandoor.

Silvester Cup

De Sylvester Cup van Snowsports Academy Racing op 30 december was voor een aantal ski-racers van Ski Racing Discovery het tweede strijdtoneel en voor andere mooie (eerste) ervaring. Van het originele format van één slalom- en één reuzenslalom-manche moest helaas door het gebrek aan sneeuw worden afgestapt. Maar de daarvoor in de plaats gekomen ‘gewone’ slalomrace was een prima alternatief.
Onder (weer) een strakblauwe hemel gingen dit keer 24  skiërs van Ski Racing Discovery van start. Milou Blok, die traint bij het organiserende Snowsports Academy Racing (JTT), maar uitkomt voor Ski Racing Discovery maakte het team trots met brons. Bij scholieren-2-dames stal Janna Spoon de show met goud en Bianca Kruis pakte hier het zilver. Bij de Scholier-1-heren deed Christopher Dijksman hetzelfde met een mooie overwinning met een verschil van maar liefst 3,98sec. Ook bij dames Scholieren-1 haalde Finn Blok voor Ski Racing Discovery het goud op met een ruim verschil van 2,63sec.. En bij de jongere categorie Aspiranten-2-heren pakte Rinze Kwak het brons en Mees Clausing het goud.

Kids Cup

Op 31 december stond er in eerste instantie een Kids Cup sneeuw gepland in Dienten, maar wegens sneeuwgebrek, moest die helaas worden afgelast. De Kids Cup van 2 januari kon wel verplaatst worden naar Hinterreit en werd daar op 1 januari gehouden. Oud en Nieuw vieren tot in de late uurtjes zat er dus voor onze ski-racers, trainers en hun ouders niet (meer) in. Hoewel de wedstrijd wel iets later startte dan normaal. Want voor die tijd was deze ‘beroemde’ wedstrijdpiste op Hinterreit gereserveerd voor een andere atleet die ook skiën belangrijker vindt dan vuurwerk en champagne. De Amerikaanse Worldcup skiër Ted Ligety gebruikte de eerste uren van 2016 er voor zijn ochtendtraining. Madelief en Constantijn Klomp van Ski Racing Discovery werden samen met een aantal andere Nederlandse ski-racers spontaan meegenomen door de trainer van Ted Ligety naar de trainingspiste waar de ‘specialist op de reuzenslom’ stond en mochten  ‘rutschen’. Om even later natuurlijk op de foto te gaan en een handtekening op de helm te krijgen. Een mooi inspirerend begin van deze reuzenslalom race voor onze jonge skiërs. De wedstrijd bij de Aspiranten-heren-2 werd gewonnen door Rinze Kwak. Bij Scholieren-1-dames pakte Finn Blok het zilver en Hilde van Doornen het brons. Bij de Scholieren-1-heren behaalde Christopher Dijksman het goud. En bij Scholieren-dames-2 betrad Noa Blok wederom het hoogste podium en kreeg Bianca het brons uitgereikt.

Al met al kunnen wij constateren dat de ski-racers van Ski Racing Discovery de intensieve trainingen in Nederland en tijdens de sneeuwtrainingsweken in Oostenrijk niet alleen goed hebben kunnen omzetten in prima resultaten bij de (uiteindelijk) gehouden wedstrijden in de sneeuw, maar vooral in persoonlijke ontwikkelingen, mede dankzij ons trainersteam, ook weer stappen hebben gemaakt. Dit vormt een goede uitgangspositie, voor al onze ski-racers, de komende trainingsweken en de daarin geplande nationale en internationale wedstrijden, straks in januari en februari in Oostenrijk en Slovenië , het Nederlands kampioenschap eind februari in Sankt Johann im Pongau en bij de internationale wedstrijden van de Kids Trophy in Oostenrijk. Wij wensen onze ski-racers bij al die wedstrijden heel veel succes toe maar vooral veel trainingsplezier vooraf!